10 stappen - aandachtheelt.nl
10 stappen - aandachtheelt.nl

Wil je meer zelfvertrouwen?

door | 10 aug 2018 | Blog | 0 Reacties

Hij weet niet hoe groot hij is. Hij wil alleen maar met kleine hondjes spelen. Dat zei een vrouw tegen mij toen ik ons kleine logeerhondje uitliet en haar grote hond met hem wilde spelen. Is het bij sommige mensen niet net zo dacht ik toen?

MAAK JIJ DE ANDER TE GROOT?

Mijn moeder had graag door willen leren. Toen ze 12 jaar was moest ze van school en gaan helpen in het huishouden. Ze heeft zich daardoor altijd minder gevoeld dan een ander. Ik heb maar op het boerenklompenschooltje gezeten zei ze dan. Ze had een laag zelfbeeld, maakte de ander groter, beter dan zij zelf was. Ik zal het wel niet weten dacht ze, zal het wel niet goed doen. Ze voelde zich minder waard ten opzichte van anderen.  Als kind raakte mij dat, vooral zo rond mijn puberteit. Een moeder die zichzelf zo kleineerde. Ik werd er verdrietig van en het maakte ook mijn zelfvertrouwen minder groot.

In mijn praktijk zie ik cliënten dat ook doen. De ander groter maken dan zij zelf zijn. Ze hebben vanuit hun jeugd meegekregen dat ze niet goed genoeg zijn, dat ze niet mogen zijn zoals ze zijn. Ze mochten niet huilen, niet boos zijn, niet te druk zijn, niet hun mening geven, niet zeggen wat ze echt voelden. Ze werden voortdurend afgekeurd. Ze zijn daardoor gaan geloven dat ze heel hard moeten werken om goed genoeg te zijn.  Ze denken dat alles perfect moet en dat ze controle moeten houden. Herken je dit?

HERKEN JE DEZE ONGEMAKKELIJKE GEVOELENS? KOST JE DAT VEEL ENERGIE?

  • Ik moet perfect werk afleveren anders word ik afgekeurd of ontslagen
  • Er is iets fout gegaan op het werk, dat zal wel aan mij liggen
  • Ik hoop maar dat niemand naar mijn mening vraagt
  • Bij conflicten trek ik me terug
  • Ik vraag bevestiging voor mijn ideeën

HOE GA JIJ MET JEZELF OM?

Wil jij net als die grote hond, ook alleen maar met kleine hondjes “spelen”. Hondjes die je aan kunt, die jou niet aanvallen, die voor jou veilig genoeg voelen? Beperk jij jezelf door binnen je veilige comfortzone te blijven, niet over je grenzen te gaan omdat je denkt dat je dan afgekeurd wordt? Of ben je bang dat het niet veilig is?

STAP IN JE GROOTSHEID

Wil je zo niet meer in het leven staan? Wil je laten zien wie je werkelijk bent, met al je talenten, je mogelijkheden en je eigen kracht? Los van wat anderen denken of van je vinden? Wil je je grootsheid leren kennen?

Maak dan een vrijblijvend  kennismakingsgesprek met mij om samen te kijken hoe je dit kunt ontwikkelen en vrij en gelukkig kunt leven.

Of meld je aan voor één van mijn workshops  in Almere buiten. Aanmelden kan via mijn website onder de knop workshops.

Vind je dit een interessant artikel? Wil je dan hieronder een reactie achter laten.

Share This