10 stappen - aandachtheelt.nl
10 stappen - aandachtheelt.nl

Terug naar het waardevolle

door | 21 dec 2021 | Geen categorie | 0 Reacties

Terug naar het waardevolle……….

Dragen

Er is nog zomer en genoeg
wat zou het loodzwaar
tillen zijn, wat een gezwoeg
als iedereen niet iedereen
ter wille was
als iedereen niet iedereen
op handen droeg.

Een gedicht van Judith Herzberg geschreven in 1992. Zo toepasselijk in deze tijd van onrust, zorg, verschillende meningen……. Het beeldt het verlangen uit naar verbinding, ondersteuning, begrip. Zit er niet altijd verlangen onder onze frustratie, weerstand, emoties, demonstraties, afspraken, ruzie. Een verlangen naar verbinding, vrij kunnen zijn, het goed hebben met elkaar.

Herkennen we dit ook nu in onze 1,5 meter maatschappij, met de roep om naleving van de regels, de discussie hierover, de meningen van wel of geen mondkapjes? Ligt hier niet een diep verlangen onder naar het zo gezond mogelijk overleven van de Corona crisis, een diep verlangen naar contact, elkaar aanraken, knuffelen, nabij zijn?

We willen terug naar normaal. Laten we daar eens bij stil staan. Was het eigenlijk zo normaal? We vonden het normaal dat we elkaar konden zien, nabij zijn, aanraken, feest vieren, knuffelen, onze ouderen bezoeken.

Als we er zo naar kijken, kunnen we dan niet beter spreken van terug naar het Waardevolle. Ben ik mij bewust hoe waardevol het is om in alle vrijheid met elkaar  om te gaan op een manier die onze behoefte vervult, ons verlangen vervult, ons natuurlijke zijn vervult.

In ons land hadden wij dit waardevolle, in heel veel landen was dit er niet. Was er oorlog, beperking van meningsuiting, dreiging, geen vrijheid.

Laten we dankbaar zijn voor het waardevolle dat er was en als het weer kan in de toekomst dit waardevolle, deze vrijheid koesteren en omarmen. Laten we compassie en mededogen hebben met en voor de mensen die dit niet hebben. Laten we wat royaler zijn naar elkaar.

Ieder mens heeft ten diepste het verlangen om erkend, gezien, gehoord te worden, om in liefde te leven.  Wat kunnen wij daar aan doen?

Waarderen wat we hebben en onderzoeken hoe wij dit aan onszelf en de ander kunnen geven. Zo kunnen wij onszelf en de ander dragen en ver-dragen.

Vanuit de visie van Repairing Balance willen wij hiervoor graag een handreiking doen. Neem gerust contact met ons op.

Elly Voskuilen, www.aandachtheelt.nl,  elly@rapairingbalance.nl

Share This