10 stappen - aandachtheelt.nl
10 stappen - aandachtheelt.nl

Recept voor burnout

door | 31 okt 2017 | Blog | 1 reactie

Je kunt geen Tv-programma bekijken of er komt wel een kok in voor met een voortreffelijk en gezond recept. Ik vind het altijd leuk om daar even bij stil te staan om te bekijken of het een recept voor mij is. Vandaag schotel ik jou een bijzonder recept voor, maar dan van een heel andere orde.

Je krijgt van mij een recept voor een stevige burn-out.

Ik hoor je al denken. Een recept voor burn-out. Laat me liever zien hoe ik uit mijn burn-out kom, of hoe ik deze kan voorkomen. Je hebt natuurlijk helemaal gelijk als je dat denkt. Maar wanneer je het recept voor een burn-out kent, de route naar een burn-out dus, dan weet je ook hoe je deze kunt herstellen. Op deze wijze is ook de coachmethode Repairing Balance ontstaan. De grondlegger van de methode was op zoek naar de route naar angst, vanuit de gedachte als ik deze route ken, dan weet ik ook de route terug. De route naar herstel bleek zo helder te zijn, dat deze behalve angst, ook veel andere vormen van mentale onbalans blijvend kan herstellen. Het werd de route naar herstel van burn-out, depressie, stress, angst en paniek. Een route die nog steeds heel heilzaam is. Maar nu eerst mijn recept.

Recept voor een burn-out

 1. Doe alles zo perfect mogelijk.
 2. Blijf doorgaan, ook al ben je moe.
 3. Zorg veel en goed voor anderen.
 4. Negeer signalen als ademnood, hartkloppingen, nek- en schouderklachten, emotionele uitputting.
 5. Blijf vooral piekeren en malen.
 6. Los de problemen van anderen op.
 7. Houd de controle vast.
 8. Verzet je tegen gevoelens van pijn en ongemak.
 9. Bewijs jezelf.
 10. Presteer tot je niet meer kunt.
 11. Zeg JA terwijl je NEE bedoelt.
 12. Zet nooit je telefoon uit.

Stevige ingrediënten, niet echt gezond, moeilijk te verteren. Sommige al van generatie op generatie overgedragen. Herken jij jezelf hierin? Dan wordt het tijd voor een herstel-recept.

Herstel recept voor je burn-out

 1. Fouten maken mag.
 2. Neem rust als je moe bent.
 3. Zorg in de eerste plaats goed voor jezelf.
 4. Luister naar je signalen. Ze hebben je wat te zeggen.
 5. Zeg STOP tegen al die dwingende gedachten.
 6. Laat de problemen van de ander bij de ander.
 7. Laat de controle los.
 8. Uit je gevoelens.
 9. Je bent goed zoals je bent.
 10. Sta eens stil bij die prestatiedrang van je.
 11. Geef je grenzen aan.
 12. Zet je telefoon uit en maak echt contact.

Door te handelen zoals in het eerste recept ontvang je signalen. Luister daar naar. Ze vertellen je dat je jezelf aan het uitputten bent. Gelukkig is je lichaam zo slim om stop te zeggen wanneer je niet “gezond” bezig bent.

Voor het tweede recept moet je even stil staan en waarnemen wat er in je gebeurt. Hoe denk je, hoe handel je en wat voel je erbij.

CONCLUSIE

Wanneer je luistert naar jezelf, je signalen serieus neemt, geen “voeding” meer geeft aan ongezonde gewoontes leef je gelukkiger en krijg je meer energie.

Zijn deze tips voor jou waardevol en/of wil je er meer van weten? Ik geef elke maand een workshop om je nog meer inzicht te geven in het ontstaan en herstel  van mentale onbalans.

Meld je hier aan

Wil je mij helpen door dit artikel te delen met je netwerk? Dat kan door middel van de knoppen hieronder. Zo kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie. Bedankt hiervoor.

Share This