10 stappen - aandachtheelt.nl
10 stappen - aandachtheelt.nl

Lijk jij op een kikker?

door | 6 mrt 2018 | Blog | 0 Reacties

Ik was al jong directiesecretaresse van een redelijk groot bedrijf. Ik was 22 jaar en net getrouwd. De bestuursvoorzitter uit Zweden kwam en nog een aantal belangrijke mensen. Ik moest koffie en thee serveren. Ik kon niet verbergen dat ik nerveus was. De kopjes trilden op het dienblad en in mijn handen. Later kreeg ik van de directeur te horen dat hij dat heel erg vond. Ik geneerde me ervoor en het gaf me nog meer spanning.

SPANNING OM TE MOETEN PRESTEREN

Veel van mijn cliënten ervaren ook spanning. Spanning voor het moeten presteren, spanning voor een beoordeling, spanning over dat ze niet goed genoeg zijn, spanning dat ze zich ziek gemeld hebben en hoe daarop gereageerd zal worden. Ik vertel je zo wat dit met een kikker te maken heeft.

SPANNING IN DE PRIVÉSFEER

Spanning kan je ook ervaren in de privésfeer, bv. wanneer je allebei een ander tv-programma wilt zien, spanning over de opvoeding van de kinderen, spanning wanneer je je niet begrepen voelt, spanning wanneer je niet uitspreekt naar elkaar wat iets met je doet……… Soms kan je er niet van in slaap komen, je ligt steeds vaker wakker, wordt steeds vroeger wakker, je piekert en maalt, maar herkent de oorzaak niet.

ZO ONTWIKKEL JE EEN BURN-OUT

Die kikker, die heeft niet in de gaten wanneer de spanning oploopt. Als je hem in een pan met water zet en dit langzaam verwarmt heeft hij niet in de gaten dat de temperatuur stijgt. Hij blijft zitten. Ook al stijgt de temperatuur naar het kookpunt en betekent dit zijn dood. Zo kan jij ook spanning ervaren. Je gaat steeds meer van jezelf vragen, zonder dat je in de gaten hebt dat de spanning oploopt, dat je eigenlijk aan het overleven bent. Pas wanneer je echt tot aan het kookpunt komt, aan de grens van je kunnen, dan  krijg je in de gaten dat je verkeerd bezig bent. Vaak moet je lichaam dit zelfs nog aangeven, want jij weet niet beter. Je lichaam dwingt je om stil te staan. Ook mij is dit destijds overkomen. Ik voelde me alleen maar goed wanneer iedereen tevreden over mij was en blij met mij. Ik was een enorme pleaser, kende mijn grenzen niet,  tot ook ik me steeds slechter ging voelen en gedwongen werd naar mezelf te kijken.

LIJK JIJ OP EEN KIKKER?  EEN PAAR VRAGEN

Heb jij het kookpunt al bereikt? 38 graden is comfortabel, maar als het 50 graden wordt, of hoger?  Begin je dit bijna normaal te vinden? Realiseer je je dat je eigenlijk de afgelopen periode steeds slechter bent gaan slapen? En dat je concentratie afneemt? En dat de dingen je steeds meer moeite kosten?

Weet jij nog hoe het was om zonder spanning door het leven te gaan?

Kies jij voor overleven in plaats van te kiezen voor leven?

Wil jij in die pan met heet water blijven zitten totdat je een burn-out creëert of kies je ervoor om eruit te springen en een comfortabeler leven te creëren?

Herken je jezelf in die kikker? Maak dan een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek om samen met mij te kijken waarin je vastloopt, te ont-dekken waardoor jouw temperatuur zo oploopt.

Of meld je hier aan voor de workshop van 15 maart.

Share This