10 stappen - aandachtheelt.nl
10 stappen - aandachtheelt.nl

Kerstmis, vrede of beren op je weg? Zo voelt het goed

door | 1 dec 2017 | Blog | 0 Reacties

Kerstmis: vrede of beren op je weg?
Zo voelt het goed

Vroeger moest ik altijd huilen als het Kerstmis was. Ik ontroerde van de sfeer, de boom, de lichtjes, de muziek. Het raakte me dat het een vredesfeest is en dat er zoveel ellende in de wereld is. Ik wilde zelf graag aan de vrede werken en bedacht hoe mooi het zou zijn als er echte vrede was in de wereld. Helaas kon en kan ik niet zoveel aan de wereldvrede doen. Ik kan wel iets doen aan de vrede in mijzelf.

Heb jij ook soms moeite om de vrede in jezelf te bewaren? Zie je overal beren op de weg? Zeker naar de feestdagen toe kan je deze tegenkomen. Ik noem er een paar.

 • Je voelt je verplicht familie/vrienden uit te nodigen met de Kerst.
 • Je voelt je verplicht familie/vrienden te bezoeken met de Kerst.
 • Je wilt iedereen te vriend houden.
 • Je wilt het iedereen naar de zin maken.
 • Je wilt je kerstdiner perfect vorm geven
 • Je bent bang voor commentaar van familie
 • Je wilt graag je eigen gang gaan met de feestdagen
 • Je “moet” aan de verwachtingen van anderen voldoen
 • Je bent bang alleen te zijn tijdens de feestdagen

Herken je deze beren? Dan is het goed om eens even stil te staan en jezelf wat vragen te stellen!

 • Hoe ga ik met mijn beren om?
 • Hoe wil ik mijn Kerstdagen invullen?
 • Kan ik het ook anders doen?
 • Wat is voor mij belangrijk tijdens de feestdagen?
 • Wat wil ik bereiken?
 • Waar heb ik behoefte aan?
 • Wat geeft mij een rustig gevoel?
 • Ik voel me verplicht familie/vrienden uit te nodigen maar ben ik dat ook?
 • Als ik bang ben om alleen te zijn wie kan ik dan vragen naar mij toe te komen of samen iets te doen?

Zo voelt het goed

Als je bij deze vragen hebt stil gestaan, maak dan verbinding met wat je echt wilt. Neem bij jezelf waar of je bezig bent met wat je moet of met wat je wilt.  Wat voelt goed voor jou. Maak een keuze vanuit je hart.  Spreek je verlangen uit en communiceer waar je behoefte aan hebt, dan ervaar je minder snel weerstand bij de ander. Benoem hoe jij graag je feestdagen wilt doorbrengen. Als de ander het niet begrijpt, laat het dan los. Geef je grenzen aan en geef vooral vrede aan jezelf.

Ik wens je mooie en rustgevende feestdagen toe

Wil je mij helpen door dit artikel te delen met je netwerk? Dat kan door middel van de knoppen hieronder. Zo kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie. Bedankt hiervoor.

 

 

 

Share This