10 stappen - aandachtheelt.nl
10 stappen - aandachtheelt.nl

Verlies verwerken hoef je niet alleen te doen

 

Rouwbegeleiding

Persoonlijke en warme ondersteuning bij rouw en verlies

Van dichtbij heb ik meegemaakt hoe het overlijden van een dierbare het leven van mensen blijvend kan beïnvloeden. Ik heb de pijn gezien en het verdriet, de machteloosheid en het ontroostbare. Van daaruit is bij mij de wens ontstaan om mensen in een rouwproces terzijde te staan. Ik kan het niet overnemen, niet oplossen, maar wel een stukje meelopen. Luisteren naar en aandacht hebben voor gevoelens en emoties van nabestaanden. Ruimte bieden om ‘het verhaal’ te vertellen, steeds opnieuw. Zolang dat nodig is.

Rouwbegeleiding is voor mij mensen ondersteunen, nabij zijn, de gelegenheid geven om te rouwen op een manier die bij hen past en daarin authentiek (mogen) zijn.

Vanuit mijn coach opleiding heb ik geleerd dat het belangrijk is om dicht bij jezelf te blijven, gevoelens er te laten zijn, je daarmee te verbinden. Het is essentieel de pijn te mogen voelen opdat deze verwerkt en geheeld kan worden.

Ook in een rouwproces is het van ‘levensbelang’ de pijn toe te laten en de tijd te nemen om te helen. Deze pijn is een onderdeel van jouw leven. Acceptatie daarvan zorgt voor aanvaarding en betekent liefde aan jezelf geven. Erkennen dat het er mag zijn. Dat is ook liefde aan jezelf geven.

Dit is een universeel proces, dat zowel geldt bij overlijden van een dierbare als bij andere vormen van verlies.

Door het verwerken van pijn en verdriet en mensen daarbij dicht bij zichzelf brengen, ontstaat er weer ruimte om verder te gaan.

Share This