10 stappen - aandachtheelt.nl
10 stappen - aandachtheelt.nl

12 tips om ruimte voor jezelf te creëren

door | 10 jul 2015 | Blog, Geen categorie | 2 reacties

Heb je er wel eens bij stil gestaan hoe belangrijk ruimte eigenlijk is? 

Alles begint met ruimte. Ruimte om te ontwikkelen, ruimte om te groeien, ruimte om in te bewegen, ruimte om te denken,  te leven en te voelen.

Vlak voor onze vakantie kunnen we zo gestrest zijn dat we totaal geen ruimte meer voelen

We gaan ervan uit dat de vakantie ons de broodnodige ruimte, ontspanning en rust zal geven.  Gelukkig is dat vaak ook zo, maar wat doe je als je weer thuiskomt? Ga je er weer “vol” tegen aan? Voelt het na 3-5 dagen  alsof je niet bent weg geweest ? Ik heb zelf wel eens het gevoel gehad dat ik binnen een week al weer aan vakantie toe was, tegen een burnout aan zat…………… Daar klopte dus iets niet. Toen ik doorkreeg dat ik degene was die mezelf zo opjutte, van alles moest, ontstond er ruimte in mijn hoofd en daardoor ruimte voor mezelf.

Waar zoek je ruimte voor jezelf?

Wie moet je dat geven? Je partner, je leidinggevende, je collega, je kinderen? Zoek je de ruimte binnen je of buiten je? En als je die ruimte niet krijgt, wat gebeurt er dan met je?

Wanneer mensen zich afhankelijk van de ander maken

verwachten dat de ander hen zal geven wat ze nodig hebben voelen ze zich prettig als ze die liefde, aandacht en erkenning krijgen. Dat is ook prettig, maar als je het nodig hebt om een goed gevoel over jezelf te hebben, beperk je daarmee je eigen ruimte, je eigen groei en ontwikkeling.  Vaak gaat dit onbewust. Misschien herken je dit, daarom geef ik hieronder 12 tips om ruimte voor jezelf te creëren.

 1. Sta op tijd op en begin elke dag met een moment voor jezelf.
 2. Doe een ontspanningsoefening of
 3. Lees een stukje uit een boek dat je inspireert
 4. Luister door de dag heen naar je lichaam, voel je spanning, of ontspanning
 5. Als je spanning voelt, onderzoek dan waar dit door komt
 6. Neem waar wat je moet van jezelf of denkt van de ander te moeten
 7. Ga na wat je behoefte of verlangen is
 8. Breng dit in verbinding met jezelf
 9. Erken dat je dit verlangen hebt
 10. Keur je verlangen en jezelf niet af
 11. Breng dit verlangen naar buiten
 12. Geef je grenzen aan 

Als je op deze manier eerlijk met jezelf omgaat en jezelf erkenning geeft zal er ruimte ontstaan

Het is belangrijk om te mogen voelen wat je voelt en daarin te kunnen sturen.

CONCLUSIE

Ruimte voor jezelf ontstaat als je eerlijk naar jezelf kunt kijken. Als je kunt waarnemen waar eventuele spanning vandaan komt, dit bewust bent en zelf kunt sturen naar ontspanning.

Als je wilt weten hoe je hierin kunt leren sturen, neem dan gerust de ruimte om contact met mij op te nemen  voor een vrijblijvend oriënterend gesprek.

Ik hoop dat deze tips  voor jou waardevol zijn.  Zou je met mij willen delen wat ze jou te zeggen hebben? Je kunt dat  doen in het commentaarveld hieronder.

Wil je mij helpen door dit artikel te delen met je netwerk? Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder, zodat anderen deze tips ook kunnen benutten. Alvast hartelijk bedankt hier voor.

Share This